Er der blåbeton i dit hjem? Sådan finder du ud af det
Blåbeton, også kendt som blå letbeton, er et byggemateriale, der blev produceret fra 1929 til 1975. Materialet var nemt at arbejde med og blev derfor meget populært. På grund af dets popularitet blev mange huse (både parcelhuse og etagebyggeri) bygget med blåbeton i denne periode. Så hvis dit hus er bygget mellem 1929 og 1975, er der en mulighed for, at det indeholder dette byggemateriale. Men det er vigtigt at understrege, at det ikke nødvendigvis udgør en sundhedsrisiko.
Radon er en radioaktiv gas, der kan findes i indeluften, og høje niveauer af den kan være skadelige for helbredet. Ifølge Sundhedsstyrelsen er radon en af de hyppigste årsager til lungekræft.
Den eneste måde at afgøre, om der er høje niveauer af radon i en bolig, er ved at foretage en radonmåling. En sådan måling måler radonindholdet i luften i boligen og sammenligner det med radon gränsvärde på 100 Bq/m³. Blåbeton kan forårsage meget høje radonniveauer, op til 1000 Bq/m³. For at få pålidelige resultater anbefales det at foretage radonmålingen i fyringssæsonen fra oktober til april med en måleperiode på mindst to måneder (langtidsmåling).
Hvis radonmålingen viser høje radonniveauer, kan det næste skridt være at foretage en gammamåling for at afgøre, om det skyldes blåbeton. Gammammåling er en effektiv metode, da du får resultaterne med det samme. Gammastrålning måles ved hjælp af en gammamåler, der holdes op mod væggen. Den radioaktive beton udsender gammastråling, og resultatet fås med det samme. Hvis du allerede har mistanke om, at dit hus indeholder blåbetong (især hvis det er bygget mellem 1929 og 1975), kan du gå direkte til en gammammåling uden at foretage en radonmåling. Den mest almindelige måde at håndtere høje radonniveauer på er at forbedre ventilationen i boligen.
Vores målepakker gør det muligt for dig selv at foretage en langtidsmåling på en nem og billig måde. Målingen giver dig et pålideligt årsgennemsnit. Bestil en radonmätning her!